Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Cele doua incadrari corespund abordarii contabile si respectiv fiscale a unei categorii de intreprinderi mai mici, pentru care se acorda anumite facilitati sau tratament special la raportarea contabila respectiv la calculul de taxe.
Iata si diferentele dintre cele doua notiuni:
Din punct de vedere contabil, potrivit Ordinului nr. 1802/2014, o microentitate este o entitate care, la data bilantului, nu depaseste limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:
- a) totalul activelor: 1.500.000 lei (echivalentul a 338.310 euro);
- b) cifra de afaceri netă: 3.000.000 lei (echivalentul a 676.620 euro);
- c) numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 10.
Din punct de vedere fiscal, o microintrepridere este:
o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
- a realizat venituri care nu au depășit echivalentul în lei a 1.000.000 euro.
- capitalul social al acesteia este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale;
- nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerțului sau la instanțele judecătorești, potrivit legii.
Asadar, retinem ca microintreprinderea este o categorie fiscala si incadrarea in aceasta categorie determina aplicarea unui regim fiscal (impozitare a veniturilor realizate cu 1% sau 3%) . Microentitatea este o incadrare contabila care determina o forma mai simplificata de raportare contabila (bilant) comparativ cu entitatile mijlocii si mari.